International Parcel Package Delivery Shipping Lesidee
JaJuf.nl Lessen Klassenmanagement Vakanties
Zoek:
Les Toevoegen
Groep
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Leergebied
Aardrijkskunde
Algemeen
Bewegingsonderwijs
Biologie
Creatief
Cultuur
Drama
Engels
Geschiedenis
Hoeken
Kring
Muziek
Rekenen
Taal
Techniek
Verkeer
Thema
Algemeen
Carnaval
Dierendag
Dit ben ik
Halloween
Herfst
Kerst
Kinderboekenweek
Koninginnedag
Lente
Moederdag
Oud en Nieuw
Pasen
Sint Maarten
Sinterklaas
Sprookjes
Vaderdag
Vakantie
Winter
Ziek
Zomer
Onderwerp : Heb ik jullie wel eens van boer Bakker verteld? Die boer die zo beroemd is geworden dat hij zelfs op de radio is geweest? Dan zal ik dat maar snel doen, want misschien zijn er onder jullie die nog niet van hem gehoord hebben. Ik zal je precies vertellen hoe het verhaal in elkaar zit.
Leergebied : Muziek Thema : Dierendag
Groep : _5_ _3_ _4_
Boer Bakkers beestenband
 
Inleiding
Heb ik jullie wel eens van boer Bakker verteld? Die boer die zo beroemd is geworden dat hij zelfs op de radio is geweest? Dan zal ik dat maar snel doen, want misschien zijn er onder jullie die nog niet van hem gehoord hebben. Ik zal je precies vertellen hoe het verhaal in elkaar zit.
Voorlezen van het verhaal Boer Bakkers beestenband. Zie bijlage 1.
 
 
Kern
Het aanleren van het lied De grassprietpolka.
Zie de tweede bijlage voor de bladmuziek.
 
Bij boer Bakkers boerderij
Stond een koe
Stond een koe
En weet jij wel wat die zei
Die zei Boe…
 
Het lied wordt enkele malen voorgezongen.
Iedere keer wordt een luisteropdracht gegeven;
-         Hoe heet de boer uit het liedje?
-         Hoeveel keer zong ik ‘stond een koe’?
-         Welk woord heeft de hoogste toon?
 
 
Verwerking
Klankvorm
-         Op het bord is er een tekening gemaakt van de dieren van boer Bakker. Naast de volwassen dieren staan hun kinderen. In het verhaal hebben de leerlingen al gehoord dat de kleine dieren nog niet zo hard konden zingen.
-         We gaan het lied nu nog een keer zingen. Tijdens het zingen wijst de leerkracht een van de dieren uit de tekening aan. Wordt het varken aan gewezen, dan zingen de leerlingen: ‘… Stond een varken …’ ‘… en weet jij wel wat hij zei? Hij zei knor.’
-         Op deze manier wordt het lied enkele malen gezongen.
-         Het wordt wat moeilijker. De grote en kleine dieren worden door elkaar aangewezen. Bij grote dieren zingen de leerlingen hard. Bij kleine dieren zingen ze zacht.
 
Benodigdheden
-         Het verhaal Boer Bakkers beestenband
-         De spreektekst van De grassprietpolka
-         De bladmuziek
-         Cd Echoput 1; nummer 1 (lied met tekst) en 2 (instrumentale versie)

Bijlage 1
 
Het verhaal Boer Bakkers beestenband
 
Boer Bakker is dus een boer. Geen rijke boer met veel land en een grote boerderij, maar een keuterboertje. Hij is dus helemaal niet bijzonder zul je denken, maar dat is niet zo. Want boer Bakker houdt zoveel van zijn dieren dat hij zelfs met ze kan praten.
 
Voor zij en boer Bakker beroemd werden, stonden de beesten altijd bij elkaar in het weitje. Er waren een koe, een schaap, een varken en een paard. In de lente kregen ze altijd jongen en dan was het helemaal reuze gezellig in de wei.
 
Niet zo gezellig waren de buren van de beesten van boer Bakker. Het waren de beesten van boer Cente, de rijkste boer van het dorp. En vervelend dat die beesten waren! De hele dag stonden ze op te scheppen dat hun baas zo rijk was en hun eten zo lekker en hun wei zo groot. En dat de dieren van boer Bakker zich zeker wel schaamden dat ze in zo’n klein rotweitje stonden.
 
Boer Bakker merkte dat natuurlijk. Daarom verzon hij een plan om de dieren van boer Cente eens een lesje te leren.
 
Op een avond in de stal begon hij de dieren zangles te geven. Eerst oefenden ze do re mi en toen fa so la ti en daarna een makkelijk liedje: Boer daar ligt een kip in ’t water.
 
Twee weken later stonden de dieren netjes opgepoetst in de wei. Boer Bakker telde tot vier en ze begonnen te zingen. Het klonk zo allerprachtigst dat de vogels van verbazing uit de lucht vielen. De koeien van boer Cente gingen van schaamte helemaal aan het andere eind van hun wei staan.
 
De grote dieren van boer Bakker zongen met hun mooiste stem en de kleintjes, die het nog niet zo goed wisten, zongen zachtjes met hun vaders en moeders mee.
 
Het duurde niet lang voor iedereen wist dat boer Bakkers dieren in hun weitje een concert gaven. Iedereen kwam luisteren. En het werd zo’n knalsucces dat de dieren nog diezelfde avond in het dorpscafé mochten optreden.
 
Al snel werd de beestenband overal beroemd. Boer Bakker maakte een grote kar achter zijn tractor en trok ze door het hele land om te laten horen hoe goed zijn dieren konden zingen.
 
Overal vonden de mensen het prachtig. Er kwamen zelfs mensen van de radio luisteren. En die vroegen direct of de dieren niet voor de radio wilden komen zingen. Je begrijpt dat ze dat best wilden en daarom leerden ze er snel drie nieuwe liedjes bij.
 
Zo zongen ze voor de radio De bietendans, Het berenlied en daarna Lieve Lien. Omdat het zo lekker ging deden ze ook nog het Lied van de volle maan en tot slot De grassprietpolka.
 
Het klonk zo mooi, dat de radiomensen hard hun neus snoten en tranen uit hun ogen moesten wegpinken. De dieren mochten niet naar huis voor ze de Grassprietpolka nog een keer zongen en beloofden er een grammofoonplaatje van te maken.
 
Je begrijpt dat de Beestenband overal beroemd werd. Er kwamen zelfs uitnodigingen uit het buitenland. Maar na al dat zingen wilden de dieren wel weer eens lekker in hun groene weitje staan. En daarom besloten ze naar huis te gaan in plaats van naar België.
Toen ze in hun dorpje kwamen, werd er een groot feest voor ze gehouden. Zelfs de dieren van boer Cente kwamen over het hek van de wei vriendschap sluiten. Het speet ze heel erg dat ze altijd zo naar hadden gedaan en ze wilden reuze graag vriendjes worden.
 
Zo werden de dieren van de twee boeren toch nog dikke maatjes en het gebeurde vaak dat de Beestenband een gratis voorstelling voor de buren gaf.
 
Zo, dat is het verhaal van boer Bakkers Beestenband. Maar het is nog niet helemaal afgelopen, want volgende week gaan de dieren een plaatje van de Grassprietpolka maken. Misschien wordt het wel een echte tophit. Let maar eens op als bij je thuis de radio aanstaat. Het liedje gaat zo, luister maar.
 
 
International Movers | International Cargo Shipping | ©2004-2005 OneEntry B.V.