International Parcel Package Delivery Shipping Lesidee
JaJuf.nl Lessen Klassenmanagement Vakanties
Zoek:
Les Toevoegen
Groep
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Leergebied
Aardrijkskunde
Algemeen
Bewegingsonderwijs
Biologie
Creatief
Cultuur
Drama
Engels
Geschiedenis
Hoeken
Kring
Muziek
Rekenen
Taal
Techniek
Verkeer
Thema
Algemeen
Carnaval
Dierendag
Dit ben ik
Halloween
Herfst
Kerst
Kinderboekenweek
Koninginnedag
Lente
Moederdag
Oud en Nieuw
Pasen
Sint Maarten
Sinterklaas
Sprookjes
Vaderdag
Vakantie
Winter
Ziek
Zomer
Onderwerp : Ik vraag wie het boek of de film van Harry Potter kent. Waarschijnlijk zijn alle kinderen hiermee bekent. Ik begin een gesprekje hierover. Wat vinden ze van het verhaal. Wat vinden ze een spannend stuk in de film, wat vinden ze een zielig stuk in de film etc.
Leergebied : Muziek Thema : Kinderboekenweek
Groep : _1_ _2_

Beginsituatie (algemeen en specifiek)
 
De kinderen hebben regelmatig muziekles. Alleen dit zijn meestal lessen waarin ze liedjes zingen of iets met slaginstrumenten doen. Ze luisteren regelmatig naar muziek tijdens het eten. Er is nog nooit iets met luisteren naar muziek gedaan in de vorm van een les.
 
 
 
 
Motivering
Voor ZMU4 heb ik gekozen voor het Thema Harry Potter. Deze les sluit daar mooi op aan.
 
 
Leerdoelen (voor leerlingen)
De kinderen leren:
actief te luisteren naar muziek:
hoogte verschillen uitbeelden
Effectverschillen uitbeelden
een eerste stap naar muzieknotatie
Merken de verschillen in een muziekstuk
 
Leerdoelen voor jezelf (denk aan semesterdoelen en vakspecifieke doelen)
De les goed voorbereiden, rustig spreken, rust handhaven
 
 
Activiteiten om eigen leerdoelen te bereiken
Goed voorbereiden, juiste muziek uitkiezen.
 
Leermiddelen
CD muziek Harry Potter, track 1
Verhaaltje over Harry Potter
Werkblad Harry Potter
CD Speler
Potloden
Krijtbord
Krijt
 
 
Lesopzet (inleiding; kern [instructie, opdracht, spel, hoekenwerk, uitleg, gesprek,etc.];evaluatie) (klassikaal,groepen, individueel)
Inleiding
Ik begin met een klein stukje te laten zien van de film van Harry Potter. Een stukje waar de soundtrack duidelijk te horen is.
 
Ik vraag wie het boek of de film van Harry Potter kent. Waarschijnlijk zijn alle kinderen hiermee bekent. Ik begin een gesprekje hierover. Wat vinden ze van het verhaal. Wat vinden ze een spannend stuk in de film, wat vinden ze een zielig stuk in de film etc.
 
Ik ga verder met praten over de muziek die ze erbij horen. Wie weet nog wat voor muziek er gespeeld word bij de film. Wat vind je van deze muziek. Was het spannende muziek, zielige muziek, vind je het mooi e.d.
 
Kern
Ik ga een verhaal vertellen over Harry Potter. Als het verhaal afgelopen is, dan leg ik uit, dat ik ook die CD heb van de waarzegger en dat we met de hele klas gaan proberen om de zelfde weg af te leggen als Harry Potter en zijn vriendje in de vliegende auto. Ik laat de muziek (track 1)1 keer horen en laat zien hoe ik de auto laat rijden naar de schatkist. Ik luister goed naar de muziek en beeld de weg die ik hoor uit op het bord met krijt. Bij lage noten laat ik de auto naar beneden vliegen, bij hoge noten naar boven. Als ik spannenden muziek hoor dan maak ik loupings etc. Vervolgens laat ik de werkbladen en de potloden uitdelen. Nu mogen de kinderen het zelf doen. Ik laat de muziek nog een keer horen. En de kinderen volgen de weg van de auto op de muziek met hun potlood op het werkblad.
 
Slot/evaluatie
Ik vraag de kinderen of ze het leuk vonden. Wat vonden ze moeilijk of niet zo moeilijk. Welk stukje van de muziek vonden ze mooi, spannend, eng, lief etc. hoe hebben ze dit uitgebeeld op het werkblad. Waren ze bij de schatkist toen de muziek was afgelopen. Zo niet, waarom niet etc. Ik vraag of een kind voor de klas wil komen laten zien hoe hij is gevlogen. Onder tussen laat ik nog een keer de muziek horen terwijl het kind voor de klas met zijn vinger de weg nog een keertje vliegt.
 
Het verhaal van Harry Potter en de vliegende auto
 
Harry Potter en zijn vriendje willen heel graag een nieuw toverboek kopen. Ze hebben het toverboek heel erg hard nodig omdat hun vriendinnetje Hedwich gevangen is genomen door de draak. In het toverboek staat een spreuk die de draak kan laten inslapen. Zodra de draak slaapt kunnen Hedwich bevrijden. Ze kunnen met dit probleem niet naar de hoofd van de school gaan, want die mag niet weten dat Hedwich in de geheime kamer is geweest waar de draak woont. Dus Harry Potter en zijn vriendje moeten het zelf een toverboek kopen. Alleen, ze hebben niet genoeg geld. Ze gaan naar de stad en lopen rond en zoeken naar een betaalbaar boek. Tot ze bij de winkel komen van Hardewijn, de beroemde waarzegger van de stad. Ze leggen het probleem aan Hardewijn uit. Deze heeft wel een oplossing, maar het is wel een heel gevaarlijk plan. Er is namelijk een schatkist, die even buiten de stad verborgen ligt. Er zijn al velen geweest die hebben geprobeerd om deze schatkist te pakken te krijgen, het is nog niemand gelukt, sterker nog, er nog niemand ooit terug gekeerd van deze gevaarlijke reis.
 
Harry Potter en zijn vriend besluiten om toch de reis te gaan maken. Ze gebruiken hiervoor hun vliegende auto. Met deze auto kunnen ze binnen een half uurtje op de plaats van de schatkist zijn. Eenmaal onderweg merken ze, dat het helemaal niet zo makkelijk is. De weg in de lucht is gevaarlijk met allerlei diepe dalen en hoge bergen in de wolken. Ze moeten goed oppassen. Ze hebben van de waarzegger een cd meegekregen. Deze moeten ze in de auto luisteren. Aan de muziek kunnen ze horen wanneer er weer iets gevaarlijks in de wolken gaat gebeuren. Zodra ze dit horen kunnen ze met hun auto omhoog of omlaag vliegen. Ze kunnen ook een rondje vliegen of heel scherp naar links of naar rechts gaan. Maar dan moeten ze wel heel goed naar de muziek luisteren. Aan het einde van de muziek moeten ze dan bij de schatkist zijn.
 
Harry Potter en zijn vriend proberen dit zo goed als het kan te doen. En ja hoor aan het einde van de muziek is de schatkist in zicht. Harry Potter en zijn vriend stappen uit de auto, nemen de schatkist mee en vliegen terug naar school. Waar ze de spreuk tegen de draak uitspreken en Hedwich bevrijden.
 

International Movers | International Cargo Shipping | ©2004-2005 OneEntry B.V.